Ελάχιστα εστιατόρια παραμένουν 4 δεκαετίες στην κορυφή! Ένα από αυτά είναι το Clochard στη Θεσσαλονίκη…

Από κοριτσάκι ακόμα θυμάμαι να απολαμβάνουμε με τους γονείς μου το φημισμένο εστιατόριο Clochard, κάθε φορά που επισκεπτόμασταν τη Θεσσαλονίκη!

Ήταν, θυμάμαι, αυτό μαζί με τα Σουτζουκάκια του Ρογκότη και το Όλυμπος-Νάουσα κάτι σαν αγαπημένη μας κλασική συνήθεια… Το καθένα φυσικά στο είδος του… Τα δύο τελευταία δυστυχώς έχουν κλείσει εδώ και χρόνια, όμως το Clochard, το φίνο στέκι της Προξένου Κορομηλά, στην καρδιά της πόλης παραμένει ακόμα όχι μόνο στην κορυφή αλλά και μια από τις must γαστρονομικές στάσεις μου!

Και η αλήθεια είναι ότι δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ! Με την πατίνα του κλασικού, αλλά πάντα με μια φρέσκια νότα θεωρείται και διόλου τυχαία το διαχρονικό στέκι της πόλης για ντόπιους και επισκέπτες με υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις! Άλλωστε εκτός από το classy περιβάλλον του και το εξαιρετικό service, το μενού του είναι αντάξιο των  προσδοκιών μου με γεύσεις, μια ωδή στην αστική international cuisine!

Όμως ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο παρελθόν…

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε, στο στενό δρομάκι της Προξένου Κορομηλά πριν από 40 χρόνια, έκανε τη διαφορά… Το piano-bar σε art deco στυλ που εγκαινίασε το 1978 ο Γιώργος Βασίλογλου (ξενοδοχειουπάλληλος σε ένα από τα πρώτα και πιο ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης) έμελλε να γράψει τις πιο όμορφες σελίδες στον γαστρονομική χάρτη της πόλης… με αρχηγούς κρατών, βασιλείς, διασημότητες να έχουν περάσει από την επιβλητική του σάλα. Σε μια κουβέντα που είχα με τον κο Γιώργο, γνώριμό μου από παλιά, μου ανέφερε ηχηρά ονόματα που έχουν δώσει το «παρών» στο Clochard!

 

Σήμερα, αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι ότι το εστιατόριο με τον κοσμοπολίτικο αέρα συνεχίζει να παραμένει φρέσκο, σύγχρονο και πάντα ανάμεσα στις top γαστρονομικές προτάσεις της πόλης, με διεθνείς διακρίσεις που του χαρίζουν δικαίως πρωτιές σε λίστες με τα καλύτερα εστιατόρια της επικράτειας!

Στο πλευρό του πατέρα του, ο γιος του Αλέξανδρος Βασίλογλου δίνει τα τελευταία 10 χρόνια στο εστιατόριο μια νέα ώθηση, προσελκύοντας και ένα πιο νεανικό κοινό της πόλης…

Όσο για το µενού του, μια σύγχρονη αστική ματιά στην ελληνική κουζίνα, με διεθνείς πινελιές, είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής ματιάς του σεφ, που χαράσσει νέα γευστική γραμμή και ξυπνάει αναμνήσεις… Προσεγγίζοντας τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα με μια ευρηματικότητα, εκδηλώνει την εμμονή του στις καθαρές γεύσεις που εγγυώνται οι φρέσκες πρώτες ύλες και οι συνταγές χωρίς γαστρονομικές φανφάρες και εντυπωσιασμούς.

Το τελικό αποτέλεσμα, ένα άρτιο γευστικό πιάτο με πλούσια γεύση, καθαρότητα των πρώτων υλών και γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο!

Στήθος πάπιας, σταφύλια, ανθόμελο, θυμάρι, chips από αγγινάρες Ιερουσαλήμ, πουρές μοβ πατάτας

Αθηναΐκή μαγιονέζα, ψάρι ημέρας, σπαράγγια, πολύχρωμα καρότα, ρεπανάκι, φύτρες λαχανικών, μια κλασική συνταγή που ξυπάει αναμνήσεις!

Ραβιόλι με σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι μανιτάρια σιτάκε, μπρόκολο, πέστο μυρωδικών και παρμεζάνα σε μια  άρτια εκτέλεση!

Με 40 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην εστιατορική σκηνή, ο Γιώργος Βασίλογλου είναι από τους επιχειρηματίες παλαιάς κοπής που έχει καταφέρει να κρατήσει σταθερά το Clochard ψηλά στις αξιώσεις του κόσμου!

Μόνο όµορφες αναµνήσεις, πολλές ξεχωριστές στιγµές και καλούς φίλους, πελάτες πλέον τρίτης γενιάς, θυµάται ο Γιώργος Βασίλογλου όλα αυτά τα χρόνια ως ιδιοκτήτης του ιστορικού εστιατορίου Clochard! Και δεν σταµατάει λεπτό να µου αναφέρει το πόσα οφείλει στο ιστορικό ξενοδοχείο Mεντιταρανέ του 1925 όπου έκανε τα πρώτα επαγγελµατικά του βήµατα ως ξενοδοχοϋπάλληλος, αλλά και στον καλλιτεχνικό κόσµο που τον στήριξε από την πρώτη στιγµή… Όσο για την επιτυχηµένη πορεία εκείνου του piano-bar που άνοιξε δειλά δειλά το 1978, σε ένα στενό δροµάκι εκτός πιάτσας τότε, το αποδίδει αρχικά στην ελίτ πελατεία του ξενοδοχείου που από την πρώτη στιγµή αποτέλεσε αγαπηµένο της στέκι. Το Clochard δεν µιµήθηκε κανένα άλλο εστιατόριο, ήταν πάντα πρωτοπόρο για την εποχή του και συνεχίζει ακόµα και µετά από 40 χρόνια επιτυχηµένης πορείας να ανανεώνεται διαρκώς τηρώντας υψηλά standards στην ποιότητα, την ευγένεια και τη διαρκή εξέλιξη… Το µυστικό όπως μου αναφέρει του ίδιου, η προσωπική ενασχόληση όχι µόνο µε τους πελάτες του, αλλά και µε κάθε εκλεκτό προϊόν που «ταξιδεύει» από τις αγορές και τα παντοπωλεία της πόλης για να φτάσει τελικά στο πιάτο µας…

Καθηµερινά 13:00-00:00 & Κυρ. 13:00-19:00.

CLOCHARD

Photos: Τίτη Βελοπούλου

 

0 Comments

Leave a Comment